Wat is schermen

Geschiedenis
Schermen is vandaag de dag een sport maar vroeger was schermen, vooral bij de elite, een pure noodzaak om te overleven. Door de uitvinding van het buskruit in de late Middeleeuwen werd de waarde van het vechten met steek- en slagwapens sterk verminderd. Kogels zijn immers veel sneller dan een zwaard. Toch vond men het schermen zo belangrijk dat het tot een echte sport werd verheven.

Een aardig detail is dat ver voor de Middeleeuwen, zo rond 1200 voor Christus, in Egypte al werd geschermd. Tekeningen in de tempel van Madinet Habu laten zien dat het om sportbeoefening ging. Maar of de voorschriften toen net zo nauwkeurig werden nageleefd als nu, lijkt haast ondenkbaar.

 

Naast echte gevechten en sportbeoefening is het schermen lange tijd gebruikt om door middel van een duel de aangetaste eer te herstellen. Het duel was een gevecht op leven en dood van man tot man.

Schermen is, zoals we het nu kennen, een der oudste sporten en maakt als sinds 1896 deel uit van de Olympische Spelen.

Schermen op de Olympische Spelen

De ideale sport
Schermen is een snelle, veelzijdige vechtsport, waarbij het hele lichaam intensief wordt gebruikt. De bedoeling is de tegenstander te raken, zonder zelf geraakt te worden. Dit kan door subtiele schijnbewegingen of onverwacht aanvallen. Timing is heel belangrijk. Een schermpartij vereist techniek, tactiek, uithoudingsvermogen, concentratie, reactievermogen en beweeglijkheid.

Meestal gaat een schermpartij om vijf punten (treffers, of touché’s).

Drie wapens: Degen, Sabel en Floret
Al naar gelang voorkeur en aanleg wordt er geschermd op drie verschillende wapens:floret, degen en sabel, ieder wapen met zijn eigen technische en tactische mogelijkheden.

De verschillende wapens en de respectievelijke trefvlakken

De floret is een licht steekwapen. Hierbij komt het vooral aan op een goede beheersing van de techniek.
Bij de degen, het meest beoefende steekwapen, bestaan minder regels.

De sabel is vooral een slagwapen. Door de grote bewegingen die sabel­schermers gebruiken, heeft dit wapen het meeste weg van de duels zoals je die in films ziet.

Iedereen kan schermen, het is een veelzijdige sport. Een schermer dient zijn tegenstander te slim af te zijn, dit kan door bijv. door schijnbewegingen, maar men moet voortdurend op zijn hoede zijn voor de listen van zijn tegenstander.

En ……., het is niet zo’n hele dure sport zoals vaak gedacht wordt.

Nieuwsgierig geworden?
Neem gerust contact op met de secretaris